Itt a Kék Bolygó, a FotoKozma fesztivál hivatalos fagyija

Home  |  Csákvár   |  Itt a Kék Bolygó, a FotoKozma fesztivál hivatalos fagyija

Itt a Kék Bolygó, a FotoKozma fesztivál hivatalos fagyija

A FotoKozma fesztivál – amely javában zajlik a környéken – mottója a Fókuszban az ember és a természet, egyik fő támogatója pedig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a PLANET Budapest Expó.

„Arra kértem a Csákvári Csuta Zsolt mestercukrászt, alkosson az eseményre egy olyan fagylatot, amiben ezek visszaköszönnek – árulta el a feol.hu-nak az ötlet gazdája Radisics Milán, a fesztivál igazgatója.

Csuta Zsolt és a Kék Bolygó fagylalt

A cukrásznak nem volt túl sok ideje, de ez nem jelentett akadályt egy új ízvilág megalkotására és pár nap után már az is elmondható, még senki sem csalódott, aki megkóstolta a végeredményt. De milyen fagyiba lehet az ember és a természet kapcsolatát átültetni?

– Kis fejtörést azért okozott a feladat és azt is elárulhatom, először nem ennek az ízvilágnak az irányába indultam el. A Kék bolygó végül fehércsokoládés, mascarpone sajtos, vattacukros ízvilágot tükröz. A vattacukornak köszönhető a fagylalt világoskék színe, ami a tiszta vizet jelképezi. A kontinenseket a belekevert szóratok jelenítik meg: különféle formában van benne többek között mogyoró, áfonya, meggy, gyömbér és karamell – mondta Csuta Zsolt, aki természetesen minden összetevőt nem árult el, hogy maradjon meglepetés is, amikor megkóstolják az édességet. 

Fejér Vármegyei Hírlap

A Kék bolygó két hét gondolkodás és tervezgetés után nagyjából másfél nap alatt született meg és a megnyitóval egyidőben került a cukrászda fagyis pultjába. A nyitógálát követően rendezett fogadáson Áder János, volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke, a FotoKozma fővédnöke is megkóstolhatta. Ő sem csalódott. 

Áder János kipróbálja hogyan működig a fagylaltadagoló kanál / Fotó: Némedi István

Csuta Zsoltnak ma már több cukrász segítője van, ám a fagylalt főzéséhez ma is ragaszkodik. – A fagylaltnál nem lehet hibázni, mert nincs javítási lehetőség – jegyezte meg, majd hozzátette, nagyjából százféle fagylalttal dolgoznak – ebből úgy hatvan van kint minden nap a pultokban – és az ő fejében megvan az összes recept. Arra pedig, hogy valóban jól is tudja őket, illetve, hogy biztos ízléssel és kézzel alkot új ízeket, bizonyság az a számos díj, amiket a versenyekről hozott el. Ilyen a Tavaszi álom, a Házias vidámság, a gesztenye, a vanília, a Triász és a parmezános körtés joghurt.

A legújabb alkotása a FotoKozma hivatalos fagylaltja, a Kék Bolygó fagyi kereskedelmi forgalomba került, így érdemes megkóstolni a Csuta cukrászdában.

PREV

Elkészült a Vértes penészportréja, közötte Csákvár településé is!

NEXT

Élelemtermelés a Vértes környékén régen és most – Kerekasztal-beszélgetés

    Hírlevél feliratkozás
    Szeretnék kétheti összefoglalót kapni a legfrissebb bejegyzésekből
    Kövess bennünket Facebookon
    hogy azonnal értesülj egy bejegyzés megjelenéséről